Als jij een innovatieve opvoeder of gewoon leergierig bent, is het volgen van relevante trends en ontwikkelingen in het onderwijs waarschijnlijk niets nieuws voor je, maar eerder essentieel. De manier waarop we kennis en ervaring opdoen is constant in beweging, en dat zien we vooral door digitale snufjes die een significante aanvulling in het onderwijs weten te bieden. 

In de afgelopen jaren is het traditionele onderwijsconcept dan ook flink op de schop gegaan. Veruit het belangrijkste verschil dat de educatie heeft veranderd, is de manier waarop kennis wordt overgebracht om het onderwijs doeltreffender te maken. Dankzij technologische innovaties en een veranderende wereld hebben de online educatiemogelijkheden prominent hun plaats ingenomen. In dit artikel gaan we in op de drie meest invloedrijke trends in de onderwijstechnologie die educatie alsmaar meer vorm zullen geven.

  • E-Learning

Toen het afstandsonderwijs van de een op andere dag de norm werd vanwege de gedwongen sluiting van scholen, begon educatie nieuwe vormen aan te nemen. E-learning heeft zijn brede intrede gedaan in kennisoverdracht door het onderwijs elektronisch uit te voeren. Met behulp van online activiteiten zoals leren op basis van dia’s, online videodiscussies, virtuele klaslokalen en digitale zelfstudie kunnen studenten van alle leeftijden aan de slag gaan met een relevante opleiding.

Door middel van computers, mobiele telefoons of tablets kunnen studenten aan de slag met interactief leren, waar ze ook willen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar maakt het bovendien mogelijk om studenten onafhankelijker te maken met hun taken. Hoewel E-learning platforms al langer bestaan, is het constant in ontwikkeling en hebben we recent gezien dat het een groot deel van het onderwijs op zich kan nemen. 

  • Gamification

Als je op zoek bent naar een manier om het leren leuker en aantrekkelijker te maken, dan is de gamification van leermateriaal een uitstekende manier om leerlingen actiever en meer betrokken te maken. Aan de hand van spelelementen kan er een fascinerende en positieve leeromgeving voor leerlingen worden gecreëerd. Het leren wordt op deze manier leuker en gemakkelijker. Deze effectieve methode biedt zich niet alleen voor het lager onderwijs, maar ook hoger onderwijs en beroepsopleidingen kunnen profiteren van deze leermethode. 

  • Kunstmatige intelligentie 

Zowel leerlingen als opvoeders kunnen baat hebben bij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Denk hierbij aan de hulp van AI-leraren die leerlingen waardevolle feedback kunnen gegeven op momenten dat leraren geen persoonlijke begeleiding kunnen geven. Voor het bijhouden van de voortgang van leerlingen kunnen AI-systemen de vorderingen volgen en leraren een seintje geven wanneer er problemen ontstaan met de prestaties van leerlingen. Kortom, AI zal alsmaar meer zijn plaats nemen als een digitale assistent voor klassikaal onderwijs. 

Ben jij op zoek naar een IT-bedrijf die investeert in jouw digitale groei en ontwikkeling? Zowel de ambitieuze starter als een ervaren IT-specialist is bij Qquest helemaal aan het juiste adres! Maak hier kennis met een IT-traineeship die jouw carrière ongetwijfeld een boost zal geven.