De zorgverzekering. We hebben er allemaal mee te maken. Aan het eind van elk jaar heb je de mogelijkheid om een andere zorgverzekering te regelen. Je kan ervoor kiezen om altijd bij je huidige zorgverzekering te blijven maar veel mensen kiezen ervoor om te switchen van zorgverzekering aan het einde van het jaar. Hier kun je soms jezelf flink wat geld me besparen. Om te kijken hoeveel geld jij kunt besparen op je zorgverkering, kun je huidige zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten.

Welke zorg heb je nodig?

Om te beginnen moet je gaan bepalen welke zorg je juist wel of niet nodig hebt. Kijk daarna kritisch naar de dekking van de basisverzekering. Die kan per zorgverzekeraar best verschillen. In de basisverzekering wordt de meest belangrijke zorg al gedekt. Dan moet je denken aan huisarts, spoedeisende hulp, zorg die gepland wordt in het ziekenhuis, fysiotherapie en psychische zorg. Ook moet je goed checken bij welk ziekenhuis je terecht kunt. Het kan zo zijn dat je lokale ziekenhuis niet is aangesloten bij de VGZ. In een noodsituatie kan je bij elk ziekenhuis terecht. Ook die niet bij VGZ zijn aangesloten. In andere gevallen kan het zijn dat de zorgverzekering je ziekenhuiskosten niet of deels vergoed als je zelf bewust kiest voor een ander ziekenhuis.

Hoe hoog zet jij je eigen risico?

Vervolgens kun je een bedrag kiezen voor de hoogte van je eigen risico. Het eigen risico bedraagt minimaal €385 tot maximaal €885. Denk je bijvoorbeeld dat je weinig of geen kosten zult gaan maken, dan kun je veel maandelijkse kosten besparen door het eigen risico op een hoger bedrag te zetten. Als je dat hebt gedaan is het verstandig te kijken welke aanvullende verzekering voor jou handig zou zijn.

Wel of geen aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering kan een uitkomst zijn om de kosten van je eigen risico te drukken. Moet je bijvoorbeeld regelmatig naar de tandarts of naar de fysiotherapeut dan kan het verstandig zijn om een aanvullende verzekering te nemen. De onkosten bij de tandarts worden niet vergoed in je basisverzekering en de je kunt meestal maar een aantal keren naar de fysiotherapeut zonder extra onkosten te maken.

Zorgverzekering vergelijken

Je kunt tot 31 januari overstappen naar een andere zorgverzekering. De beste manier om een zorgverzekering te kiezen die bij jou past is zorgverzekering vergelijken 2022. Het is aan te raden ieder jaar eens kritisch te gaan kijken naar waar je zou kunnen besparen. Dit kan je zomaar tientjes op jaarbasis schelen.